De DOM ofwel de Document Object Model is geladen wanneer de volledige HTML van de website is geladen en uitgevoerd. Dit is exclusief CSS, JavaScript en afbeeldingen die daarna nog geladen moeten worden.

De DOM is de object georiënteerde manier waarmee een webpagina is opgebouwd. De initiële CSS die geladen wordt vormt de CSSOM (CSS Object Model). Zodra beide zijn geladen, zal de browser de CSSOM aan de DOM koppelen om deze op het scherm te tonen. Hierna worden vaak nog afbeeldingen en JavaScript geladen. Hierdoor ontstaat er een verschil in laadtijd tussen het laden van de DOM en de gehele pagina.

De DOM trigger in Google Tag Manager

In Google Tag Manager is het mogelijk om een tag te activeren zodra de DOM geladen is. Dit is met andere woorden dus iets voordat de pagina volledig is geladen. Hou er rekening mee dat mogelijk nog niet alle JavaScript geladen is en dat de volgorde van tag’s belangrijk is. Het gebruik van een tag die activeert bij DOM gereed is handig om bijvoorbeeld zo snel mogelijk een tag te activeren bij grote (trage) websites of i.v.m. de volgorde van tag’s.